• Αρχική

  Αρχική

  Επιγραφή

  Ιλιάδα, ραψωδία Ω στίχος 544. Ο Όμηρος αναφέρει τον βασιλιά Μάκαρ που έχει ως έδρα του βασιλείου του την Λέσβο (έδρα του Μάκαρα).

  Από εκείνη την εποχή το νησί φημιζόταν για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο το οποίο λόγω του χρυσοκίτρινου χρώματος αλλά και των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων, αναφέρεται από τον Όμηρο ως υγρός χρυσός. Αυτό οφείλεται στην μοναδική στον κόσμο ποικιλία ελιάς που φύεται στην Λέσβο αλλά και στον πατροπαράδοτο τρόπο συλλογής κι επεξεργασίας του ελαιοκάρπου. Αυτό προσδίδει μοναδικές ιδιότητες στο λάδι τις οποίες χαίρουν οι άνθρωποι από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα.

 • Ελαιόλαδο

  Ελαιόλαδο

  Στην Λέσβο φύονται η αυτόχθονη, πανάρχαια και μοναδική στον κόσμο ποικιλία ελιάς, η Κολοβή. Το ελαιόλαδο το οποίο παράγει είναι αρίστης ποιότητος, χρώματος χρυσοκίτρινου, λεπτόρρευστο με έντονη φρουτώδη γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Ο Όμηρος αναφέρεται στο ελαιόλαδο αυτό και το ονομάζει υγρό χρυσό. Ήταν δε τόσο ονομαστό εκείνη την εποχή που αποτελούσε το αποκλειστικό ελαιόλαδο που προμηθευόταν η βασιλική οικογένεια του Πριάμου της Τροίας. Από εκείνη την εποχή μέχρι τις μέρες μας η παράδοση αλλά και η αγάπη των ελαιοκαλλιεργητών προς το ελαιόδεντρο κατάφεραν να διατηρήσουν τον τρόπο καλλιέργειας της ελιάς, της συγκομιδής του ελαιοκάρπου αλλά και παραγωγής του ελαιολάδου με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά που το ξεχώριζαν εκείνη την εποχή να τα βρίσκουμε ακόμη και σήμερα. Ο τρόπος συλλογής συνεχίζει να γίνεται χειρωνακτικά όπως και τους καιρούς εκείνους. Η γνώση εκείνης της εποχής έχει παραμείνει αναλλοίωτη και ορισμένα πράγματα επιβεβαιώνονται σήμερα καθώς η ελαιοποίηση μέσα σε οκτώ ώρες το πολύ από την συλλογή του ελαιοκάρπου αλλά και η μέθοδος της ψυχρής έκθλιψης επιτρέπουν στο ελαιόλαδο να έχει χαμηλές τιμές οξύτητας αλλά και να διατηρεί συστατικά όπως τις πολυφαινόλες οι οποίες αποτελούν ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Το χρυσοκίτρινο χρώμα είναι δείκτης της χαμηλής περιεκτικότητας του ελαιολάδου σε χλωροφύλλη πράγμα που αποτελεί μια εξαιρετική άμυνα κατά της οξείδωσης του. Η δε έντονη γεύση αποτελεί στοιχείο ότι η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γίνεται την κατάλληλη περίοδο όταν η ελιά έχει αρχίσει να ωριμάζει.

 • Υγεία

  Υγεία

  Τα οφέλη που το ελαιόλαδο προσδίδει στην υγεία είναι πολλά και νέες θετικές ιδιότητες ανακαλύπτονται συνεχώς. Ο σύλλογος καρδιολόγων συστήνει τουλάχιστον δύο κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κάθε ημέρα για να εκτιμήσετε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία και την ευημερία.

  Καρδιοπάθεια:

  Το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα που οδηγούν σε καρδιακή νόσο.

  Οξειδωτικό Στρες:

  Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ειδικά σε βιταμίνη Ε, και βοηθά στο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του καρκίνου. Μεταξύ των φυτικών ελαίων, το ελαιόλαδο ‘έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στον σωστό μεταβολισμό.

  Αρτηριακή πίεση:

  Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει τόσο τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση.

  Διαβήτης:

  Έχει αποδειχθεί ότι μια διατροφή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, πλούσια με μέτρο σε υδατάνθρακες, διαλυτές και φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για τους διαβητικούς. Βοηθά στο χαμηλό ποσοστό λιποπρωτεϊνών βελτιώνοντας παράλληλα τον έλεγχο του σακχάρου και ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

  Παχυσαρκία:

  Αν και πλούσιο σε θερμίδες, το ελαιόλαδο έχει δείξει ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων της παχυσαρκίας.

  Ρευματοειδής Αρθρίτιδα:

  Αν και οι λόγοι δεν είναι ακόμη πλήρως αποσαφηνισμένοι, πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα που ακολουθούν την μεσογειακή δίαιτα και ελαιολάδου σε καθημερινή βάση είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  Οστεοπόρωση:

  Η υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου φαίνεται να βελτιώνει την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εμφάνισης της οστεοπόρωσης αλλά και στην υποβοήθηση των πασχόντων.

 • Οι δεσμεύσεις μας

  Οι δεσμεύσεις μας

  Στόχος της εταιρείας ΜΆΚΑΡΟΣ ΈΔΟΣ είναι όχι μόνο να παράξει 100% εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αρίστης ποιότητος αλλά να μυήσει τους πελάτες σε έναν υγιή τρόπο ζωής χρησιμοποιώντας το ελαιόλαδο ως καθημερινό κομμάτι της διατροφής τους. Το ελαιόλαδο ΜΆΚΑΡΟΣ ΈΔΟΣ είναι ένα μοναδικό κομμάτι συστατικού φαγητού το οποίο προέρχεται από δύο μοναδικές και συνάμα πανάρχαιες ποικιλίες ελιάς. Τα δέντρα συνδυάζουν την φρεσκάδα του βουνού με την θαλάσσια αύρα δίνοντας έτσι στο ελαιόλαδο ένα μοναδικό άρωμα και μία φρουτωδη γεύση. Είμαστε περήφανοι που έχουμε αναπτύξει και προωθήσει τα υψηλότερα ποιοτικά όρια της παραγωγής, εμφιάλωσης και σχεδιασμού του ελαιολάδου μας, έχοντας ως μόνιμο στόχο να φανούμε αντάξιοι στις προσδοκίες των πελατών μας.

  Σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς ένα ποιοτικό προϊόν από την παραγωγή μέχρι την εμφιάλωση με μία συνέπεια η οποία θα εκτιμηθεί από τους πελάτες μας. Καθ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε καθιερώσει την παραδοσιακή, χειρωνακτική μέθοδο ελαιοσυλλογής με υψηλή φροντίδα εξασφαλίζοντας ότι ο καρπός θα μεταφερθεί στο ελαιοτριβείο μέσα σε 8 ώρες το πολύ από την ελαιοσυλλογή ούτως ώστε να διασφαλισθεί η υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας.

  Επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο συνειδητοποιημένο άτομο, το οποίο καταλαβαίνει και εκτιμά τα γαστρονομικά φαγητά και το οποίο έχει μια έντονη αίσθηση της αξίας του ελαιολάδου στον υγιεινό τρόπο διατροφής, ένα ελαιόλαδο από ένα συγκεκριμένο μέρος που του προσδίδει αμετάβλητα χαρακτηριστικά όσον αφορά την ποιότητα και τη γεύση του. Αυτά τα χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζουν τη μοναδικότητα του εδάφους μας, του τοπικού μικροκλίματος και της παραδοσιακής μεθόδου παραγωγής ελαιολάδου.

 • Βιολογικό προϊόν

  Βιολογικό προϊόν

  Οι ποικιλίες ελιάς έχουν λίγες ανάγκες για την καλλιέργειά τους. Οι ελαιοκαλλιεργητές σεβόμενοι την φύση, αρνήθηκαν τις νέες μορφές καλλιέργειας (εντατικής) και παρέμειναν αφοσιωμένοι στον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας τον οποίον έμαθαν από τους πατεράδες τους. Αυτής της μορφής η καλλιέργεια αποτελεί από μόνη της βιολογική. Σήμερα ο οργανισμός ΔΗΩ επιβλέπει και πιστοποιεί τις μεθόδους βιολογικής καλλιέργειας όπως επίσης και τα παραγόμενα προϊόντα. Καθ’ αυτόν τον τρόπο τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά αποτελούν απόδειξη για τον ελαιοπαραγωγό αλλά και εγγύηση για τον καταναλωτή.

  Η εταιρεία ΜΆΚΑΡΟΣ ΈΔΟΣ διεξάγει επιπλέον αναλύσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να διασφαλίσει την ποιότητα αλλά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου.